Klappar och samtal till ofrivilligt ensamma

Inför julen delar RSMH:s lokalföreningar ut julklappar för att uppmärksamma det de kallar ”den livsfarliga ensamheten”. Från Kalix i norr till Lund i söder bjuder man in till samtal, julbord, luciavak, pyssel, biokvällar och många andra aktiviteter i helgerna. ”Vi har alla ett behov av att höra till och är gjorda för gemenskap”, säger Selene Cortes, kanslichef på RSMH.

Inför julen delar flera av RSMH:s lokalföreningar ut julklappar på platser där människor samlas. I Kalix är medlemmarna redo att möta de som vill umgås i lokalen påp Vegagatan. I december anordnar kalixföreningen bland annat julmys för barn, luciafirande och julbingo.

– Vi i RSMH finns för dig som längtar efter att bli inkluderad och vill ingå i ett sammanhang. Social hälsa ger ökad mental hälsa, stärkt självkänsla, ökat självförtroende och ett större välmående, säger Kristina Nyström, medlem i RSMH i Kalix.

För den med psykisk ohälsa

Med start i Kalix, Boden, Södertälje, Hallstahammar, Lund, Visby, Backe, Gimo, Timrå och Säter delar RSMH under december ut julklappar på torg och gator för att öppna för samtal och bjuda in till sociala sammanhang dit alla som är drabbade av ensamhet och psykisk ohälsa är välkomna.

– Bara genom att vara goda vänner och stötta varandra kan vi faktiskt skapa bättre förutsättningar än psykiatrin för människors återhämtning till ett gott liv, säger Jonas Bredford, ordförande för RSMH Lund.

Långvarig ofrivillig ensamhet kan leda till psykisk ohälsa.

Ensamhet ett samhällsproblem

Ensamhet som samhällsproblem har uppmärksammats på nationell och global nivå under hösten. WHO har i dagarna instiftat en global kommission mot ensamhet. Syftet med kommissionen är att öka synligheten och prioriteringen av det folkhälsoproblem som ofrivillig ensamhet utgör. Sveriges socialminister Jakob Forssmed har valts in som en av 12 kommissionärer, han är den enda europeiska.

– Ensamhet är inte ett problem för att det möjligen kan vara tråkigt, utan för att det kan leda till livshotande tillstånd. Långvarig ofrivillig ensamhet kan leda till psykisk ohälsa, och psykisk ohälsa kan vara en bidragande orsak till att människor hamnar i ofrivillig ensamhet, säger RSMH:s kanslichef Selene Cortes och fortsätter:

– Vi har alla ett behov av att höra till och är gjorda för gemenskap.

Klappar och julgröt

Även i Timrå är RSMH:s lokalförening på gång med aktiviteter för social hälsa under helgerna, med bland annat julklappsutdelning på torget och julgröt.

– Julen i all ära, men det finns även ett liv efter jul, det får vi inte glömma, säger Stefan Lagerlund, ordförande för RSMH i Timrå.

Text Anna Morin Foto RSMH