”Att få komma hit betyder mycket för mig”

Hos RSMH Kalstasola puttrar idéer om att värva fler medlemmar, tankar om lokalbyten och samtal om veckans skrivarcirkel. Revansch besöker lokalavdelningen i Karlstad under en av veckans två vardagsluncher.

I stadsdelen Herrhagen i Karlstad håller RSMH Kalstasola till. Ute på stan lyser den tecknade solen som är kommunens symbol från bussar och soptunnor även den här regniga dagen mitt i veckan. Statyn över kaféägaren som kallades just Sola i Karlstad står i hamnen.

RSMH:s lokal ligger på bottenvåningen på Herrhagsgatan med ingång från gården. Besökare får ringa på porttelefonen där det står Karlstads kommun. Lägenheten är stor med kök och flera mindre rum.

Lunch på onsdagar

Karl-Peter Johansson är på plats en timme före onsdagslunchen och han berättar om vad som är på gång under våren hos RSMH Kalstasola. De har lunch på onsdag och fredag, och våfflor varannan lördag. Det är ungefär samma gäng av medlemmar som brukar komma och käka, och de är vanligtvis en större grupp på helgerna än på vardagarna. Lunchmenyn läggs ut på Facebook, och det finns möjlighet att boka matlådor att ta med.

Samarbeten och studiecirklar

Föreningen har studiecirklar tillsammans med ABF och samverkar med flera parter, bland annat i ett projekt där man sjunger i kör. Maj-Lis ”Maja” Bång har varit RSMH-medlem sedan 1990.

– Jag är ofta här och äter lunch. Jag gillar rotmos som det är idag, och kålpudding, säger hon och fortsätter:

– Att komma hit betyder väldigt mycket för mig. Jag har mycket ensamtid och det är trevligt att träffa andra. Jag hoppas att fler ska hitta hit.

Maja Bång sitter vid matbordet och ser glad ut.

Maja Bång är också med i skrivarcirkeln som hålls på onsdagseftermiddagarna. Hon berättar att de brukar värma upp med en övning där det skriver ett ord för varje bokstav i alfabetet från A till Ö.

– Sedan bestämmer vi ett ämne, till exempel »vinter« och skriver dikter som vi läser upp för varandra. Det känns bara bra att göra det, vi är trygga med varandra.

Syftet var att vara sociala tillsammans.

Karl-Peter Johansson har även hållit i en studiecirkel som han kallar Mans-ligan, med målet att samla de manliga medlemmarna och locka till samtal.

– Syftet var att prata med varandra och vara sociala tillsammans. Att försöka samtala om hur det är att vara man.

Matlådorna förbereds

I köket förbereder Marie Nilsson matlådor. Hon har hjälp av en kompis med att göra klart allting. Arbetsuppgifter diskuteras samtidigt som de lyfter fram matlådor i plast och fyller dem med fläskkorv och rotmos. ”Och så ska vi duka där inne”.

Salladen finhackas med grönsallad, fetaost, oliver och tomat. Marie har högt tempo och är klädd i en grön Färjestadsjacka. En man kliver in och betalar för en låda. »Vill du ha sallad?«

Föreningen har en iPad som ger möjlighet att betala med kort. Lunch med sallad, dryck, kaffe och något sött kostar 50 kronor. Det kommer in två personer som är nya medlemmar sedan i höstas. De köper med sig matlådor. Idag är det tio beställda lådor som distribueras på olika sätt.

Först anställd i RSMH Kalstasola

När Revansch är på besök är det fem personer som äter lunch på plats i lokalen, samtliga är veteraner i RSMH. Ulla Siik var med från start 1986 hos RSMH Kalstasola. Hon var också föreningens första anställda.

– Det var en gör-stor lokal den första, minns Ulla Siik på värmländska.

– Vi bakade mycket bröd där, det var populärt.

Vill bli fler

Alla runt bordet är överens om att de vill bli fler medlemmar, både genom att värva dem som slutat komma och hitta nya medlemmar. Idag är man runt 55 stycken. Det har skett ett visst tapp under pandemin. Matsällskapet är eniga om det också påverkat att man bytt lokal, alla som brukade komma till RSMH hittar inte hit. Att fortsätta informera, ha luncher och aktiviteter tror medlemmarna i RSMH Kalstasola är bra för att locka fler. En annan diskussion är att hyran är hög för lokalen, men att det är svårt att hitta något prisvärt som också har kök.

I ett av rummen intill köket finns ett par soffor. Väggen pryds av armband som en medlem skapat och som säljs för en billig penning. På soffbordet finns foldrar med information om RSMH och budskapet att bryta ensamhet.

Det skedde bara spontant att jag började gå dit.

– Vi vill ju gärna bli fler. Jag har haft med mig sådana broschyrer till öppenpsykiatrin och till Tingvallakyrkan, säger Karl-Peter och fortsätter:

– Det var ett bra tag sedan jag själv blev medlem. Det skedde bara spontant att jag började gå dit, där RSMH låg på den tiden.

Mätta i magen avslutar vi lunchen. Några ska stanna på skrivarcirkel och ett par bege sig hemåt. Marie handlade och skötte matlagningen och Karl-Peter tar vid och plockar tallrikar och börjar med disken. För den hugade finns kaffe på maten.

Marie förbereder matlådorna.

Text Anna Morin Foto Anna Morin