Gemenskap med mening

LEDARE. De flesta av oss vet hur ensamhet både kan ge en känsla av frihet och egen tid, och vara ett ledsamt tillstånd där allt känns sämre när det inte finns någon att dela upplevelsen med.

Forskning visar att ofrivillig ensamhet ger ett sådant stresspåslag att både kropp och själv tar skada. Det kan leda till ångest, hjärt- och kärlsjukdomar och en för tidig död. Därmed är ofrivillig ensamhet livsfarligt.

I Revansch uppmärksammar vi politik mot ensamhet, och socialministern framhåller i vår intervju föreningslivets möjligheter. I bilder skildras den julkampanj för gemenskap som RSMH avslutade året med.

Sociala sammanhang är livsviktiga.

Sociala sammanhang är livsviktiga, men priset för gemenskap kan vara alltför högt, det med. Idrott ska vara något meningsskapande där alla får plats, säger Martin Bengtsson. Det före detta fotbollslöftet är nu vuxen, själv pappa och väldigt kritisk till för tidiga satsningar och toppningar av lag. Läs mer i porträttet.

I Historiska hörnan skriver jag om Franco Basaglia som varit en av Italiens och Europas viktigaste personer för att förändra synsättet på låsta institutioner. Han bidrog till att förbjuda gårdagens italienska mentalsjukhus där patienter i uniform hölls bakom galler livet ut. Att engagera hela samhället och se hela människans var Basaglias paroll – ett motto som håller än idag, och som dagens offentliga verksamhet för psykisk hälsa i Sverige skulle må bra av att anamma.

God läsning!
/ Anna Morin, chefredaktör

Text Anna Morin Foto Karin Boo