Yoga för alla hos RSMH i Mölndal

För drygt ett år sedan började RSMH-föreningen i Mölndal med yoga som en av sina aktiviteter för medlemmar. Föreningens ordförande Catrine Ryberg är nöjd med uppslutningen. Hon har själv fått med sig ny kunskap från yogapassen.

I Mölndal delar RSMH-föreningen lokaler med flera andra föreningar. Det finns lokaler att boka, och sedan två terminer tillbaka erbjuds yoga för medlemmarna i RSMH Mölndal Lyckan i en av dem. Ordförande Catrine Ryberg berättar att de har köpt in yogamattor som finns på plats och väntar på deltagarna.

Man andas ofta helt fel när man är orolig.

Åldersspridningen på yogan är stor, från yngre förmågor upp till 80 år. Både män och kvinnor har valt att vara med.

– Yoga handlar mycket om hur man andas. Ett tips var att känna på sina andetag, även när man mår dåligt. Man andas ofta helt fel när man är orolig, det är något jag lärt mig och tagit till mig, säger Catrine Ryberg.

Yoga är från början ett grundläggande begrepp i indisk filosofi, psykologi och religion. I Sverige och västvärlden menas ofta en nutida form av hathayoga, och fokus ligger på vissa fysiska övningar. Som träningsform erbjuds det av en rad olika arrangörer.

Mest nybörjare

Deltagarna på RSMH Mölndals yoga har skilda bakgrunder när det kommer till att utöva yoga, men det flesta är nybörjare. Meningen är att inga förkunskaper behövs. Man kan också vara otränad sedan tidigare, alla är välkomna.

– Det finns ju olika sätt att göra yoga. Vi gör de klassiska rörelsen som de finns olika namn för. Det går bra att sitta på en stol om man vill och tycker det är jobbigt att vara på en matta, säger Catrine Ryberg och fortsätter:

– Han som håller i det visar en position i olika etapper och så tränar vi på den. När vi har gått tio gånger så blir det som ett flow, jag märker att vi lär oss och utvecklas.

Alla har dykt upp

Ledaren kommer från Folkuniversitetet. Det kostar 200 kronor per termin att delta och då är det sammanlagt tio tillfällen. Catrine Ryberg tycker det är roligt att alla som anmält sig också har dykt upp hittills.

Vi har sett att man utvecklas mer och mer, fysiskt och mentalt.

– Jag tycker att det känns kravlöst. Det finns inget krav på att man ska prestera. Vi har sett att man utvecklas mer och mer, fysiskt och mentalt.

Hon säger att en viktig del i det hela är att träffas över huvud taget. Att få komma och möta andra bidrar till att man mår bättre, det med.

– Att bara kunna vara med i en grupp. En del sitter ensamma mycket och då blir det extra viktigt att ses ibland, säger Catrine Ryberg.

Artikeln publicerades för första gången i Revansch nummer 1/2022. 

Text Anna Morin Foto Kristina Svensson

Relaterade artiklar