RSMH Kalix prisas för integrationsarbete

RSMH Kalix har tilldelats Kalix kommuns årliga integrationsstipendium. ”Vi vill vara socialt inkluderande och välkomnande”, säger ordförande Kristina Nyström.

Lokalföreningen RSMH Ljusglimten i Kalix har tilldelats kommunens integrationsstipendium.

– Vi jobbar jättemycket med att inkludera människor av olika nationaliteter. De har ofta flytt från krig och oro och har mycket som de bär på. Vi vill vara socialt inkluderande och välkomnande, en plats för återhämtning. Vi har bland annat haft språkkaféer, och flera av dem som sitter i vår styrelse har rötter i andra länder, berättar ordföranden Kristina Nyström. 

Medlemmarna får bestämma

Stipendiesumman är på ett par tusenlappar och kommer att användas till en gemensam rolighet inom temat integration. 

– Men vad det blir, det får medlemmarna bestämma, så att alla känner att det är något de kan ta del av, säger Kristina Nyström och fortsätter:

– Nyligen bjöd vi in till kosläpp i samarbete med strokeföreningen. Det kom 40 personer från tio eller elva olika nationaliteter, från småbarnsfamiljer till pensionärer. 

Om vi bara ska dansa och bryta bröd tillsammans, då förstår vi varandra ändå.

Tolkar behövs sällan

RSMH Kalix har kommit i kontakt med nyanlända genom att bland annat söka upp dem på Folkets hus och biblioteket. Kristina har också erfarenhet av att vara volontär inom flyktinghjälp.  

– Förr hade vi tolkar, men det behövs sällan, det är i regel alltid någon som kan engelska. Om vi ska berätta om föreningen kan vi behöva tolk, men inte om vi bara ska dansa och bryta bröd tillsammans, då förstår vi varandra ändå, säger Kristina Nyström. 

En aktivitet har varit att odla tillsammans.

Text Marja Beckman, RSMH Foto RSMH Kalix