Sis läggs ned – ska få ny inriktning

Statens institutionsstyrelse, Sis, ska förändras i grunden med nytt namn och ny verksamhet. Regeringen tillsätter en utredning för att se över den statliga barn- och ungdomsvårdens uppdrag och organisation. Det meddelar socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall på en pressträff med regeringen och SD.

På pressträffen med regeringen och Sverigedemokraterna betonar de olika partierna olika önskade effekter med att lägga ned och ersätta Sis.

Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall tar upp de stora problem som finns på Sis-hemmen, bland annat med grovt våld, sexuella övergrepp, gängrekryteringar och rymningar, och att myndigheten i dag har svårt att klara sitt uppdrag.

– Alla barn och unga har rätt till en trygg uppväxt och en ljus framtid, säger Camilla Waltersson Grönvall.

– Det är fel att unga flickor med självskadebeteende har kunnat placeras tillsammans med unga missbrukare och tungt kriminella. Sis har inte haft de rätta förutsättningarna för uppdraget, säger Christian Carlsson (KD), ordförande för socialutskottet.

Linda Lindberg, gruppledare (SD), betonar att inrättande av ungdomsfängelse ger ”en värdefull möjlighet för oss att i högre grad förtydliga den statliga barn- och ungdomsvårdens fokus på det vårdande uppdraget”.

– Detta storkliv för att värna barnen och ge dem en framtid gör mig hoppfull, säger Lina Nordquist, gruppledare (L).

Uppdraget att göra utredningen går till chefsåklagare Lise Tamm. Utredningen ska redovisas den 25 april 2025.

Text Anna Morin Foto Kristian Pohl/Regeringskansliet