Barbro väntade på vännen Ing-Marie som aldrig dök upp

Den 6 juli 2022 skedde attentatet i Almedalen där Ing-Marie Wieselgren mördades. Ett år senare minns hela landet händelsen. I Revansch berättar dåvarande ordförande för RSMH, gotlänningen Barbro Hejdenberg Ronsten, om hur hon väntade på Ing-Marie som aldrig dök upp. Det slutgiltiga beskedet kom samma kväll när Annie Lööf klev ut på Almedalens scen i svarta kläder.

Inläst version nedan. Produceras med stöd av MTM:

Den 6 juli 2022 pågår Almedalsveckan i Visby. Det är Centerpartiets dag och RSMH:s förbundsordförande Barbro Hejdenberg Ronsten går ner på gräsmattan i Almedalen för att lyssna på partiledare Annie Lööf. Hon har sett fram emot talet men Barbro har också haft en märklig och ansträngd eftermiddag. Inför folkhavet kommer Annie ut i svarta kläder.

– Då förstod jag, säger Barbro.

Väntar på Ing-Marie

Samma dag har Barbro Hejdenberg Ronsten stått med kollegor från RSMH, NSPH och SKR och väntat på Ing-Marie Wieselgren som ska vara moderator på ett seminarium. Det var ett av många uppdrag för Ing-Marie som cyklade i rask takt mellan olika lokaler.

Barbro är vän med henne sedan många år, de har krokat arm även om Barbro som RSMH:are representerat brukarrörelsen och Ing-Marie var psykiatrisamordnare hos Sveriges kommuner och regioner, SKR.

– De från SKR sa att Ing-Marie inte kommer för tidigt, utan prick. Men hon kommer alltid.

Men klockan slår och hon dyker inte upp. De ringer runt men får inga besked. En av Ing-Maries kollegor från SKR hoppar in som moderator.

Avspärringar utanför

Barbro börjar fundera på om Ing-Marie vurpat med cykeln. Hon kikar ut och ser att det är polisavspärrningar utanför. Tre gånger går hon ut och försöker få besked, och sista gången när hon frågar en polis vid avspärrningsbandet om det hänt ”Ing-Marie, 63 år” något ser hon hur han bleknar. Barbro ser också en man med långt hår ligga på marken. Senare får hon veta att det är attentatsmannen Theodor Engström som gripits.

Till sist får arrangörerna besked om att Ing-Marie är förd till sjukhus. ”Det kan vara allt från en skråma till något större”, tänker Barbro som är sjuksköterska. Först klockan sju på kvällen när Annie Lööf stiger ut på scenen förstår Barbro hur det gått.

”Vi går rakt på”

Barbro Hejdenberg Ronsten blir blank om ögonen och säger att hon minns Ing-Marie Wieselgren som en naturkraft. De lärde känna varandra tack vare sina engagemang.

– Hon var otvungen och enkel att ha att göra med. ”Går det inte med en gång så provar vi en gång till”, sa hon alltid. ”Vi går rakt på”, sa Ing-Marie och så frågade vi till exempel Socialstyrelsen direkt, berättar Barbro.

 ”Går det inte med en gång så provar vi en gång till”, sa hon alltid.

Det är dags för Almedalsveckan igen och Barbro kommer vara där. De demokratiska krafterna och samtalen ska segra.

– Det är så bestialiskt det som drabbade Ing-Marie, hon som gjorde allt för att psykiatrin ska bli bättre.

Text Anna Morin Foto Anna Morin

Relaterade artiklar