Kerstin Evelius till SKR

Kerstin Evelius blir ny sektionschef för Uppdrag psykisk hälsa på SKR, Sveriges kommuner och regioner. Hon har varit ledamot i RSMH:s förbundsstyrelse och kommer närmast från Region Uppsala. Kerstin Evelius vill se en ny politik för psykisk hälsa, enligt en tidigare intervju i Revansch.

Kerstin Evelius är utbildad beteendevetare och har lång erfarenhet av arbete med psykisk hälsa på kommunal, regional och nationell nivå. Hon har tidigare bland annat varit regeringens nationella psykiatrisamordnare.

Efterlyser vänlighet och respekt

I Revansch berättade hon 2022 om sin vision för en politik som bidrar till psykisk hälsa hos hela befolkningen. Där sa hon att det offentliga behöver personer med psykisk ohälsa mer som i servicesektorn, med vänlighet och respekt i alla lägen. Då kommer psykiatrimottagningen likna ett hotell där personalen är glad att hjälpa just dig.

– Det ska finnas ett utbud där du kan ta del av det du tycker verkar vara värdefullt för dig. Och så ser vi på utfallet hur det blev. Jag kanske inte vill dansa eller ha sångterapi, men en vårdhund kan fungera, sa Kerstin Evelius till Revansch.

Läs hela intervjun här, Kerstin Evelius: ”I framtiden har Sverige en ny politik för psykisk hälsa”

Text Anna Morin Foto Revansch