Jonas: ”Polisen har varit hårdhänt”

Jonas Andersson, medlem i RSMH Lund, vill se fler psykiatriambulanser. Han har själv erfarenhet av att insjukna och hämtas av polis och vill inte uppleva det igen.

Vad tycker du är fördelarna med psykiatriambulans?

– Det är många fördelar. Polisen har ju inte kompetensen och det märks hur tydligt som helst. I många fall är de mer rädda, och vet inte hur de ska handskas med målgruppen. Kommer det en psykiatriambulans med mer kompetent personal så har man stor vinning.

– Sedan kan man slippa långa väntetider på psykiatriakuten, då de kan ta kontakt med avdelningen direkt.

Vad är din erfarenhet av att insjukna och bli hämtad polisen?

– Jag minns ju inte allt själv av det, men det har varit väldigt våldsamt. De har varit väldigt hårdhänta mot mig. En gång var det två polisbilar och insatsstyrkan som kom för att ta hand om lilla mig som mådde dåligt, säger Jonas Andersson och fortsätter:

– Jag minns en gång när de slängde mig på golvet i polisbussen och när jag försökte röra mig så satte de en fot på mig och tryckte ned huvudet.

Jonas Andersson menar att det är okunskap som leder till polisens våldsamma agerande. Han berättar också att han under många år framfört att det åtminstone borde vara civilklädd polis som kallas in vid till exempel en hämtning till vården, för att inte skapa fel bild hos grannarna.

Uniformer ger sämre mående

– Om det kommer poliser och hämtar mig tänker omgivningen ”Vad har han gjort?”. Det blir första tanken, inte att man är sjuk och kan behöva hjälp, utan att man är kriminell. Och den stämpeln behöver man inte på sig utöver att man mår dåligt redan, säger Jonas Andersson.

En annan faktor är att uniformer och ett dåligt bemötande kan leda till värre mående hos den som redan mår riktigt dåligt och behöver komma till läkare eller psykiatri, menar Jonas Andersson. Han har själv upplevt att polisens agerande haft en negativ effekt.

– Det är den där stöddigheten de kommer in med, då blir jag mer aggressiv.

Vad tror du samhället skulle tjäna på att ha fler psykiatriambulanser?

– Kommer man in till vården fortare så blir det ju kortare inläggningar, och det kostar mindre med mindre vård. Många drar sig in i det sista för att ringa polisen, då är det riktig kris. Kan man ringa en psykiatriambulans så kan det hända en eller två veckor tidigare. Det blir tryggare, säger Jonas Andersson.

Region Skåne satsar på psykiatriambulanser

Det händer saker i Region Skåne där Jonas Andersson bor. Regionens psykiatriambulans ska nu bli permanent efter att ha drivits i ett projekt sedan 2020. Sven Wennerström som är kommunikatör för medicinsk service i Region Skåne skriver att Lund ingår i upptagningsområdet för psykiatriambulansen i Malmö. Övriga kommuner är Trelleborg, Svedala, Skurup, Vellinge, Lomma, Burlöv och Staffanstorp.

I höst kommer en ny enhet startas i Helsingborg och kunna bistå människor i ytterligare sju skånska kommuner.

Text Anna Morin Foto Pixabay