”Det behövs någon i varje ambulans som kan det här”

Region Gävleborg kommer inte att införa en psykiatriambulans utan satsar bland annat på utbildning av ambulanspersonal. Rolf Orre från RSMH Söderhamn tror att det kan bli bra, så länge den som behöver akut hjälp slipper bli hämtad av polis. Han var själv med om en omskakande händelse i år som anhörig.

Det pågår en statlig satsning för att utveckla det som kallas prehospital akutsjukvård för personer med psykisk ohälsa. Regionerna kan sedan 2021 söka medel från Socialstyrelsen för att genomföra olika satsningar, till exempel för att inrätta en psykiatriambulans. Möjligheten har också lett till debatt i regionfullmäktige runt om i landet.

I somras var RSMH Söderhamns ordförande Rolf Orre med på SVT Gävleborg och kommenterade beskedet att regionen låg i startgroparna för att införa en psykiatriambulans. Beslutet blev sedan ett annat.

Region Gävleborg beslöt sig för att satsa på att utbilda befintlig ambulanspersonal i bemötande av personer med akut psykisk ohälsa, samt att öka bemanningen i vuxenpsykiatrins akutverksamhet.

Efterlyser lugn personal

Rolf Orre var positiv till psykiatriambulans men gillar också de nya stegen som regionen ska ta. Han säger att det viktiga är att det inte är polis som kommer, utan ambulans eller någon annan form av mobilt team, när någon mår akut dåligt.

– Det är viktigt att det är människor som tar det lugnt som kommer, den erfarenheten fick jag nyligen. Psykiatriambulanser blir det väl inte nu, men jag hoppas att de utbildar personalen extra mycket och har med någon i varje ambulans som kan det här, säger Rolf Orre.

Anhörig fick psykos

Den nyliga erfarenhet som den luttrade RSMH-ordföranden hänvisar till var ett omskakande dygn i mars månad. När en nära anhörig fick en psykos hörde en granne till mannen av sig till Rolf och hans fru. De åkte dit och märkte att det var illa ställt.

Rolf Orre fick också kännedom om att mannen besökt psykiatrin i Söderhamn en månad tidigare. De tog hem personen till sig, och läget blev bara sämre under natten.

Hänvisades till hälsocentralen

När Rolf Orre ringde psykiatrimottagningen i Söderhamn på morgonen fick de beskedet att de inte kunde ta emot mannen med psykos. Istället hänvisade psykiatrin till hälsocentralen.

– Jag sa att det inte går att åka dit och börja om från början. Han var ju inskriven på öppenpsyk, det var det sorgliga, säger Rolf Orre. Situationen blev ohållbar för mannen, Rolf Orre och hans fru. De ringde 112 och var noga med att be om en ambulans för att slippa polisen.

– Absolut inte polisen! Det måste vara feltänkt från grunden när man skickar polisen. När man tänker på att en person är psykotisk, och så kommer det poliser i svarta uniformer, kan det uppfattas som mycket hotfullt för personen.

Rolf Orre nämner också att de hört om ett fall där en person på Västkusten som skulle till psykiatrin blev skjuten av polisen. Ambulansen kom den här gången, och personalen kunde övertyga personen med psykos att åka med.

”Det gör mig bekymrad”

Revansch ställer frågan till vårdenhetschefen på psykiatriska mottagningen i Söderhamn, Lena Olsson, om varför inte deras mottagning kunde hjälpa till i den här situationen.

– Det gör mig bekymrad att höra om det här. Jag har inte varit med om något sådant här tidigare, säger Lena Olsson.

Hon säger att det finns fall när mottagningen hänvisar till hälsocentralen som ansvarar för Första linjens psykiatri när nya problem uppstår. Det gäller till exempel personer som inte är inskrivna hos dem. Vårdenhetschefen säger också att de är en liten mottagning och att det ibland är tomt på läkare.

Det är vanligt att psykosteamet får boka om för att göra ett hembesök.

För personer som är inskrivna i psykiatrin i Söderhamn finns det ett psykosteam på två personer som kan komma hem till den som behöver.

– Det är vanligt hos oss på morgonmötena, att de i psykosteamet får boka om för att någon behöver ett hembesök, eller att de kan behöva skjutsa till Hudiksvall för vidare bedömning, säger Lena Olsson.

Ska utveckla akut hjälp

Region Gävleborg kommer få en ny akutmottagning på psykiatrin i Hudiksvall, det är ett arbete som pågår under året. Lena Olsson ser fram emot det, och säger att det kommer innebära att det finns akut hjälp att få dygnet runt.

Rolf Orre säger att han antagligen kommer ta kontakt med psykiatrimottagningen för att återkoppla sina upplevelser. Vårdenhetschefen är inne på samma spår.

– Jag vill att anhöriga ringer mig i sådana här fall. Jag vill veta vad som inte har fungerat så vi kan göra det bättre nästa gång, säger Lena Olsson.

Flera regioner har sökt medel för utveckling av sin akutsjukvård inom psykiatrin. Socialstyrelsen kommer sammanställa resultatet av satsningen framöver.


Vad tycker du?

Har du erfarenheter eller åsikter och psykiatriambulanser som du vill dela med dig av? Hör av dig till Revansch: revansch@rsmh.se


 

Text Anna Morin Foto Wikipedia Commons

Relaterade artiklar