De bjuder in till gemenskap: ”Bra draghjälp av tomten”

Revansch rapporterar från tre föreningar som är aktiva i RSMH:s julkampanj. Första advent var det full aktivitet i Kalix, Säter och Visby. Mottot är ”social hälsa är vägen till mental hälsa”. Metoden: att dela ut julklappar och inleda samtal om ofrivillig ensamhet.

På många håll är skyltsöndagen, första söndagen i advent, ett tillfälle att samlas på stadens gator och torg. När Revansch ringer lokalföreningen RSMH Kalix så bullrar hög julmusik i högtalarna i gallerian. Ordförande Isabella Palo får gå åt sidan för att göra sig hörd.

– Vi fick bra draghjälp av tomten, ropar hon.

På skyltsöndagen säljs hantverk och affärerna i Kalix håller öppet. Tomten har en plats och barnen köar i dubbla led för att få berätta sina önskningar till mannen i vitt skägg.

300 julklappar

RSMH Kalix har delat ut 300 små paket samtidigt som man bjuder in till samtal om ofrivillig ensamhet. Många av mottagarna vittnar om sin egen eller anhörigas kamp mot psykisk ohälsa och risken att bli utanför och isolerad i sin vardag.

Isabella Palo berättar att julklapparna från RSMH tog slut på en timme och tjugo minuter. De var ett gäng i olika åldrar som hjälptes åt att dela ut dem.

– Vi har pratat med massor med folk! Paketen gick åt som smör i solsken.

Bio, bingo och barnens julmys

Kalixföreningen har sökt och fått medel av Socialstyrelsen för att göra aktiviteter för att motverka ofrivillig ensamhet, och i december arrangerar man allt från gratis bio och julbingo till julmys för barn i samarbete med gymnasieskolans barn- och ungdomsprogram.

– Jag tror nog att vi blir fler folk i biosalongen nästa gång, säger Isabella.

”Att bryta den ofrivilliga ensamheten är en kraftfull, kärleksfull och kostnadseffektiv verksamhet”, säger Isabella Palo i en intervju i SVT Norrbotten.

Julklappar på härbärget

Även i Visby finns RSMH på plats när det är dags att uppmärksamma första advent. Medlemmarna delar ut julklappar, bland annat i domkyrkan och på Birkagården som är ett natthärbärge för hemlösa.

Lokalföreningens ordförande Barbro Hejdenberg Ronsten säger att hon märker ett stort intresse för att prata psykisk ohälsa och oönskad ensamhet. Under helgen har hon och föreningen medverkat i Sveriges Radio P4 Gotland som gjorde intervju under paketinslagningen.

– Nu är det bara 40 paket kvar här, allt annat är utdelat. Det var lätt att få kontakt med människor och prata om det som stod i paketet, om ensamhet. Det kändes riktigt kärleksfullt att göra det, det var fint, säger Barbro.

I samtalen på stan sprids också information om RSMH och föreningens aktiviteter, och nog hoppas man att fler väljer att bli medlemmar och engagera sig för mental och social hälsa på Gotland.

Medieuppmärksamhet i Säter

I Säter i Dalarna finns RSMH Hoppet där ett gäng aktiva medlemmar slagit in paket till första advent. Inför söndagen var föreningen med i såväl ett inslag i P4 Dalarna som i två tidningar, bland annat en gratistidning som går till samtliga hushåll i Säter.

Säter har en gammeldags julmarknad där bara vissa utställare kvalar in. För RSMH Säter fanns det plats på torget intill och där passerade också mängder med folk. Ordförande Mats Hedin berättar att de fick låna en kur av PRO som de pyntade och hade som bas för dela ut paket och prata med folk.

– Det var väldigt, väldigt lyckat. Det var mer folk än vi trodde på julmarknad, säger Mats Hedin och fortsätter:

– Vi hann göra reklam och prata om psykisk ohälsa och ensamhet. Folk nickar och känner igen sig.

Och så har vi öppet alla mellandagar.

RSMH Hoppet finns på Kungsvägen 1 i Säter. Den som anmäler sig före den 13 december kan delta, även om man inte är i medlem. Mats säger att blir ett kärt problem om de blir mycket fler är 20 personer.

– Då får vi lösa det på något sätt. Nu har vi visat många var vi finns. Blir det rusning kanske vi får välja de som behöver det mest. Och så har vi öppet alla mellandagar, säger Mats Hedin.

Närmast fortsätter lokalföreningen med paketutdelning och samtal på en stor loppis i Gustafs, en tätort i Säters kommun.


Fakta: RSMH:s julkampanj

En särskild satsning med tio av RSMH:s 78 lokalföreningar som har utökat sina aktiviteter för att kunna ta emot fler – så att ingen ska behöva vara ensam i jul. Verksamhet över helgerna finns också i flera andra RSMH-föreningar.

Läs mer om lokalföreningar med julaktiviteter här

 

Text Anna Morin Foto RSMH Säter

Relaterade artiklar