Karin Schulz blir suicidsamordnare

Regeringen tillsätter en nationell samordnare för självmord. Det blir Karin Schulz som ska stärka samhällets förmåga att förebygga självmord.

Karin Schulz blir nationell samordnare för självmord, tillsatt av regeringen. Uppdraget omfattar tre delar, varav en är att engagera och mobilisera aktörer på olika samhällsnivåer. Övriga är att sprida kunskap och framgångsfaktorer samt att informera om statens pågående insatser inom område.

Idag jobbar Karin Schulz som chef för utredning och analys på har bland annat varit generalsekreterare för Mind. Hon ska samarbeta med regeringen, Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen samt andra berörda myndigheter.

Suicid går att förebygga.

”Varje år dör runt 1 200 personer i suicid i Sverige. Varje fall är en egen tragedi. Suicid går att förebygga”, skriver statsminister Ulf Kristersson (M) på Instagram och: ”Tre gånger har jag på nära håll mött unga människor som har betalat det yttersta priset av psykisk ohälsa och tagit sitt eget liv.”

Uppdraget ska delredovisas senast den 31 mars 2025.


Vem kan jag prata med om självmordstankar? Du kan prata med en person som jobbar inom vården, med någon du känner eller kontakta en stödlinje:
• Vårdguiden på telefon 1177.
• Bris – Barnens rätt i samhället på telefon 116 111.
• Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80.
• Jourhavande präst nås via 112.
• Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101.

När Revansch skriver om suicid och suicidförsök hänvisar tidningen till stödlinjer enligt WHO:s riktlinjer för media.

Text Anna Morin Foto Skärmdump/Regeringskansliets pressträff