Du och jag och världen

GLOBALT. Revansch ser sig om i världen och lär oss mer om psykisk hälsa i Guyana. Vi besöker Lvivs sjukhus i krigets Ukraina, där man gör insatser för större självständighet bland patienterna.

Inläst version nedan. Produceras med stöd av MTM:

De senaste åren har jag haft glädjen att fira midsommar med samma fina kompisar. De samlar släkt och vänner i sin stuga i skärgården, vi går till ängen för midsommardans med några hundra personer från olika håll, hänger kvar vid den lilla stranden och badar, pratar och promenerar med deras hund.

Vi fikar också, och äter mat hela dagen. Min familj tar med jordgubbar och sill. Min kompis har rötter i Iran och hennes mamma gör en smaskig röra, en variant med kyckling och en utan. Den heter Salad Olivie och är klassiskt persisk. Sedan ett par år tillbaka är en ny familj med och firar. De har rötter i Ryssland och blev glada över salladen. »Vad roligt att ni har en klassisk rysk kycklingröra på bordet«, sa de. »Nej den är persisk!«

Vi skrattade mycket åt det, att en rätt kan höra hemma på flera ställen och vara typiskt persisk, rysk och svensk på en och samma gång. Människor och mat migrerar och har gjort så i alla tider. Tänk alla varianter av pannkakor och plättar! Eller japanska gyoza, indiska momos och polska piroger, vilka alla är små ångade knyten som delar utseende och därmed emoji.

Revansch har ett globalt tema. Vi gör nedslag i RSMH:s internationella solidaritetsarbete, och möter eldsjälar från det lilla sydamerikanska landet Guyana.

Det är krig i Europa och Revansch rapporterar från Lviv. Där bor flyktingar från den östra delen av landet på stadens psykiatriska mottagning. En del har oväntat fått ett bättre bemötande av vården, samtidigt som man drömmer om fred. Mottagningen märker också av den förvärrade psykiska ohälsa som ett krig automatiskt för med sig.

Anna Morin, chefredaktör

Text Anna Morin Foto Linnéa Teljas-Puranen