Therése Lindgren: »Jag saknar kamratstöd!«

Den som når flest i sociala medier på svenska är Therése Lindgren, aktiv sedan ett decennium. Hennes inlägg om psykisk ohälsa har underlättat för många att prata om sitt mående. Idag mår hon själv bättre än någonsin. Till Revansch säger Therése att kamratstöd från någon med liknande erfarenheter är något hon saknar.

Therése Lindgren kan fira tio år som folkkär influencer. I sociala medier samlar hon rekordmånga följare. När året går över till 2023 är hon den första någonsin som har en miljon följare i en svenskspråkig kanal på Youtube. Även på Instagram följer en miljon henne.

Livet som videobloggare började 2013. Inläggen om Theréses eget mående väckte stort intresse från start. Hon berättade om sina panikångestattacker och var öppen med att det var något hon aldrig hört talas om innan hon själv drabbades. Många kunde relatera till det.

Större förståelse idag

På den tiden upplevde hon att människor höjde på ögonbrynen när hennes mående fick konsekvenser.

– Det är väldigt stressande för mig när det är mycket människor och tjo och tjim. När jag sa det till en samarbetspartner, ett företag, att” jag kan inte göra en fotografering där det är 20 personer”, då fanns det ingen riktig förståelse för det.

– Men idag tycker jag att det finns en större förståelse och acceptans i praktiken också.

Sedan 2013 har det offentliga samtalet om psykisk ohälsa gått från noll till hundra, något som Therése Lindgrens öppenhet och stora genomslag bidragit till.

Förebilder hade hjälpt

Redan år 2015 blev hon Årets Youtuber. Revansch intervjuade Therése Lindgren 2016 om hennes första bok ”Ibland mår jag inte så bra”. Hon hade tidigare blivit sjukskriven på grund av utmattningssyndrom och sa att ”jag skämdes för att jag inte ens kunde gå till jobbet” och ”för mig hade det hjälpt om jag haft en idol eller förebild som pratade om de tunga sakerna också”.

Jag tror terapi och anti-depressiv medicin har gjort störst skillnad.

Men det var då. Hur är läget idag?

– Jag mår bättre än någonsin! Jag tror att det beror på många olika faktorer. Dels att jag fått en autismdiagnos som lett till en bättre förståelse för mig själv och en acceptans. Jag tror också att jag har min ålder att tacka för att man bryr sig lite mindre om folk runt omkring, hittar sig själv och blir mer trygg, säger Therése Lindgren och fortsätter:

– Men störst skillnad tror jag faktiskt att terapi och anti-depressiv medicin har gjort.

Saknar kamratstöd

Autismdiagnosen var en lättnad, säger Therése, både för att hon varit inne på rätt spår med sin utredning, och för att hon känt sig ”som ett ufo”.

Hos föreningen RSMH som ger ut Revansch ordnar medlemmarna själva träffar där man ses som jämlikar oavsett psykisk ohälsa, och där det är okej att komma som man är just den dagen. Om kamratstödet som finns hos RSMH säger Therése att det är inget hon har i sin vardag ”men jag saknar det!” Att träffa någon eller några med liknande erfarenheter av perioder med psykisk ohälsa.

Igelkott och degu

Hemma hos Therése finns sambon Anders men också många djur. Husdjuren och mer tillfälliga gäster som behöver någonstans att bo. Vid tillfället för intervjun bor människorna med tre hundar, en fågel, en hamster, en igelkott och en degu som är en sorts söt liten gnagare.

– Djur är allt för mig när det kommer till min återhämtning. De ger mig jätte-jättemycket, säger Therése Lindgren.

Forskning vid bland annat lantbruksuniversitetet SLU visar att människor påverkas av en positiv omgivning och kontakt med levande varelser, som husdjur. Det drar igång oxytocinsystemet, kroppens system för lugn-och-ro, och när oxytocin frisätts i hjärnan blir vi mer sociala, generösa och vänliga.

Min psykiska ohälsa är väldigt egocentrisk.

Therése nämner oxytocinet men säger att hennes livslånga relation till djur även handlar om de är hennes stora intresse och att djuren tar välbehövligt fokus från henne själv.

– Min psykiska ohälsa är väldigt egocentrisk. Jag känner väldigt mycket och pulsen går upp, jag övertänker och har katastroftankar. Då är det skönt att med djur som behöver en precis nu.

– Jag får tänka på det där andra sen, och då kanske det inte känns lika jobbigt.

Medvetna val viktiga

”Therése Lindgren gjorde inga medvetna val livet förrän hon var 25 år. Men sedan dess har hon gjort desto fler.” Det är baksidestexten på Theréses andra bok ”Vem bryr sig?” från 2017. Boken tar upp frågor om livet, djuren och maten – och har flera tips för den som vill bli vegan. En del av försäljningen av boken går till Världsnaturfonden WWF.

Det stämmer verkligen att de medvetna valen blivit allt fler för Therése. För samtidigt som hon är folkkär och den i Sverige som flest följer i sociala medier så bryter hon normer. Vågar ifrågasätta hur saker är ordnade i dagens samhälle. Tar ställning.

Jag känner ett stort ansvar för att jag når så himla många.

– Jag känner ett stort ansvar för att jag når så himla många. Jag märkte redan för tio år sedan när jag var 25 år att det fanns barn som spenderar mer tid med mig än med sina föräldrar. Och det måste jag ta på allvar. Många som följer mig idag har vuxit upp med mig.

Inför valet 2022 så deltog samtliga riksdagspartiers ledare i Theréses intervjuer med frågor som var viktiga för förstagångsväljarna.

– Redan från början blev det viktigt för mig att förvalta det här fönstret som jag har till en hel generation, och det ville jag göra på ett smart sätt.

Stor närvaro i bild

När panikångestattackerna började hade Therése redan en karriär som mediesäljare, det vill säga en person som säljer annonser och reklamtid i olika medier. Ett yrke som kom till nytta i det nya yrket som influencer, eller influerare som är Språkrådets rekommendation.

I sina inlägg är Therése engagerad och nyfiken, och pratar samtidigt med en behagligt lugn röst och blicken rakt in i kameran. Hon har stor närvaro och går genom rutan. Med material från vardagen, och skämt och gos med såväl sambo som husdjur så går det snabbt för tittaren att känna sig som en av Theréses vänner. Återkommande teman utöver psykisk hälsa och ohälsa är skönhetsvård och veganism.

Stöd från följare

90 procent av hennes följare är kvinnor, och de är aktiva genom att lämna mestadels positiva kommentar. I reklamavsnitten berättar Therése lätt och ledigt om produkter hon använder och kan bekräfta att de fungerar för henne.

Jag kommer från en familj som är väldigt introvert!

Det är lätt att tro att förmågan att knyta kontakt kommer från en uppväxt med utåtriktade typer i familjen, men det förhåller sig precis tvärtom.

– Jag kommer från en familj som är väldigt introvert! Ingen har någonsin haft någon vän eller varit social. Jag har inget minne av att vi någonsin åt middag med andra människor än vår lilla mamma-pappa-barn-familj.

Det gör att de inte heller dyker upp i hennes sociala medier.

– De vill inte ens vara med, säger Therése och skrattar.

Lätt jämföra för mycket

Statens medieråd har sammanställt forskning som bekräftar att sociala medier kan vara en livlina och avkoppling för unga, men också leda till depression, ångest och ätstörningar. Therése Lindgren pratar om båda sidorna av myntet: att det blivit lättare att hitta gemenskap med andra tack vare internet, men att innehållet även kan bidra till psykisk ohälsa. Hon säger att det är lätt för barn att jämföra sig med alla som ser så himla lyckliga ut i sociala medier. När Therése var barn var det viktigt vad 20 personer i en klass i Nynäshamn gjorde, nu kan jämförelsen bli global. Då blir också risken större att det känns som om att man inte duger.

Många behöver guidning.

Det är ett samtal som vuxna måste ta större ansvar för, enligt Therése Lindgren. Hon vill se mer lärande om psykisk hälsa i skolan. Även personer med föräldraansvar behöver lära sig mer.

– MSB skickar ut foldern ”Om krisen kommer”. Kanske ska man skicka ut en broschyr till alla föräldrar om sociala medier? Många behöver guidning och vi kan ju inte lägga allt ansvar på lärare.

Bland internetanvändare från åtta års ålder och uppåt använder 84 procent sociala medier varje dag, enligt den årliga rapporten Svenskarna och internet.

– Sedan behöver vi alla bli snällare och ta hand om varandra. Det är så otroligt hårt klimat i sociala medier, säger Therése.

– Jag tror att det finns ett generellt missnöje, det kan man ju se på hur folk röstar också. Jag tror inte SD skulle ha samarbete med regeringen om det inte fanns ett missnöje. Man kan se på många olika sätt att folk inte mår bra.

Gillar mest att skriva

Utöver jobbet i sociala medier och som författare har Therése Lindgren varit delägare i ett sminkföretag, med produkter utan animaliskt innehåll eller djurtester. På frågan om vad hon gillar bäst är svaret att skriva.

– Jag tycker mycket om den livsstilen, att få jobba själv, att det är tyst. Det passar antagligen en person med autism, antar jag, att få grotta in sig på ett ämne och med texten.

– Jag har svårt att hoppa mellan olika uppgifter. När jag skriver en bok måste jag skriva från första bokstaven till sista. När jag skriver får jag göra på mitt sätt och ta min tid, det passar mig väldigt bra.

Engagemang ger energi

Sedan finns det saker som ger henne mycket energi, och då märks det varför Therése Lindgren kunnat fortsätta som influencer.

– Jag tror att jag får ännu mer utbyte av att prata om viktiga ämnen i sociala medier, och när jag känner att jag kan påverka – som när jag pratar om psykisk ohälsa, eller veganism eller djurrätt generellt. Det ger mig väldigt mycket.

Våren 2023 flyttar Therése Lindgren närmare naturen. I en film på Youtube berättar hon att det blir en period på landet med alla djur. Medan en vattenläcka i lägenheten fixas kommer hon vara på sitt och Anders lantställe.

– Jag ska leva stuglivet närmsta tiden. Det kommer en snickare och bygger en voljär, en stor bur där jag ska ha några kaniner till att börja med. Det är vad jag ser fram emot nu, att spendera tid i trädgården med djur.

– Sedan ska jag väl jobba lite grann, men jag har inga stora projekt på gång. Jag funderar mycket på vad jag ska göra sen.


Fakta: Therése Lindgren

Född: 1987.

Familj: Sambo Anders Vesterlund, husdjur och jourhemsboende husdjur.

Gör: influerare, videobloggare och författare.

Utmärkelser i urval: Årets youtuber 2015 och 2016, Årets Superkommunikatör 2016, Kristallen för Årets webbteveprofil 2016, Guldråttan 2017, Första plats i Maktbarometern 2019 och fjärde 2022.

Aktuell: Ständigt aktuell i sociala medier, dokumentären ”Therése Lindgren – slippa bli mamma” på SVT 2023, författare till ljudboken ”Konsten att lyckas som medelmåtta” (Bookbeat 2023).


Läs också

”Kommer jag ångra mig eller inte?”

Revansch intervjuar Therése Lindgren om dokumentären ”Slippa bli mamma”.

Text Anna Morin Foto Karin Boo