Marika Carlsson: »Jag föddes med skör själ«

Sjukvården och pingstkyrkan har bidragit till komikern Marika Carlssons sätt att skämta. Att göra humor av sina egna misstag och tillkortakommanden. Hon säger att hon kom till världen med en skör själ och ett känsligt belöningssystem. Nu turnerar Marika med »Smalast när man dör vinner«.

Inläst version nedan. Produceras med stöd av MTM:

Marika Carlsson står på scenen inför en publik som redan skrattar. Hon pratar i korta, tydliga meningar som känns igen från skickliga ståuppkomiker. »Jag har ett svårt förhållande till våg«, säger Marika. Hon pekar ned på den plats där man kan tänka sig att vågen står. »Siffran som står där, min hjärna har fått för sig att det har något med mitt värde som människa att göra.«

Marika Carlsson på omslaget av Revansch nr 3 Efter en tung inledning – att vågen avgör ens människovärde – så blir det komik med hög igenkänning för många. Marika säger att »imorgon ska jag ta itu med det är« men »nej, jag åt ju pizza«. Skratten ekar i salongen.

– Vi fostras i det där så tidigt, att vilja ha rutor på magen. Som barn ser man ju hur andra gör. Man hör någon liten kommentar, säger Marika till Revansch.

Komikern Marika Carlsson är även föreläsare, författare och känd från radio och teve. Hon har bland annat programlett Melodifestivalen, »Marika i P4« samt varit julvärd i SVT och sommarpratare i P1.

Vill folkbilda

Marika är folkkär och har mycket på hjärtat. I år går showen »Smalast när man dör vinner« för fulla hus runt om i landet. På affischen drar Marika i ett par jeans som är för trånga i midjan, det tar stopp nedanför magen och skapas ett stadigt veck. Ett häpet uttryck i ansiktet, hur kunde det här gå till?

Nästa steg är att prata om beroende.

Marika säger att syftet med föreställningen är att folkbilda om sockerberoende.

Att sprida kunskap om att det är ett allvarligt problem för henne och alla andra drabbade.

– Nästa steg är att prata om beroende, för beroendeproblematiken är det jag tycker är det intressanta. Där har forskningen gått framåt, man pratar till exempel om en beroendehjärna, säger Marika Carlsson och fortsätter:

– Sedan bakar jag in en massa skoj. Men kärnan är att jag vill att publiken ska gå därifrån och tänka att »även om jag inte riktigt förstår vad sockerberoende är, så ska jag ge lite respekt till nästa jag möter som säger att den har det«.

Aldrig elaka skämt

Marika Carlsson har precis fyllt 50 år. Hon fick en dramatisk start på livet när hon föddes i ett svältdrabbat område i Etiopien. Marika räddades av svenskan Erna, och adopterades sedan till sin familj i Sverige som tvååring. Sedan blev det en helsvensk uppväxt i Lund med syskon och föräldrar. Pappa var frikyrkopastor och mamma sjuksköterska.

Jag tror att det är två världar som format min humor. Den ena är pingstkyrkan. Den andra är vården.

I perioder följde Marika i föräldrarnas fotspår med teologistudier och jobb som undersköterska.

– Jag tror att det är två världar som format min humor. Den ena är pingstkyrkan. Vi var femtio ungdomar som åkte på resor tillsammans. Man hänger och skämtar alltid om sina egna tillkortakommanden. Vi var aldrig elaka mot varandra. Så skämtar jag fortfarande, jag går inte upp och är elak till vänster och höger, säger Marika och fortsätter:

– Den andra är vården. Där finns svärtan och humorn. Du sitter hos någon och pratar om livet och döden, det kan vara en person med cancer som inte vet om den lever om en timme. Går du sedan in i personalköket och någon drar ett absurt skämt, då skrattar vi så vi kissar på oss, för det är antingen det eller bryta ihop och inte orka med dagen.

Årets komiker

När Marika var 28 år och bodde i Göteborg ingick hon i en grupp aspirerande ståuppare. De möttes på en ståuppkurs och träffades sedan varje vecka, testade skämt på varandra och hjälptes åt att hitta jobb. Harrys och Gillestugan arrangerade ståuppkvällar och Marika gick på varenda föreställning.

Marika Carlsson är och var driven. I början av karriären vågade hon tjata sig in som rookie, till att vara förband till mer kända komiker. Det blev en bra skola. År 2001 debuterade hon på klassiska Norra brunn i Stockholm. Efter fem år på scen blev hon utsedd till Årets kvinnliga komiker för första gången.

Ett rejält genomslag som ståuppkomiker kom 2010 med den egna föreställningen »En negers uppväxt«. På frågan från Revansch om hur stor del av uppväxten som präglades av diskriminering på grund av hennes hudfärg svarar Marika:

– Det var nog 99 procent av min tillvaro, tyvärr. Det jag lärde mig där var att skanna av ett rum blixtsnabbt: »den är snäll, den är rädd för mig, den tror att jag ska sno plånboken, den tycker att jag är en exotisk figur«.

Idag är jag befriad från ganska mycket rasism för att jag en offentlig person.

Idag gör hon samma sak på scenen, läser kvickt av de olika stämningarna i rummet.

– Idag är jag befriad från ganska mycket rasism för att jag är en offentlig person, säger Marika.

– Rasismen är tuffare på ett sätt idag, när det finns politiker som säger saker. Men det viktigaste för mig är att inte be om ursäkt för min existens. Att jag finns i det här landet.

Marika speglar rasism

Ett sätt för Marika Carlsson att bemöta nedsättande och rasistiska kommentarer är att spegla den andra personen, säger hon, att blixtsnabbt göra samma sak. I boken »Såna som du ska inte vara här« beskrivs ett tillfälle där en servitris frågar Marika om hon får känna på hennes hår, för »Jag har aldrig känt på sånt hår förut «. Marika replikerar med »Absolut, om jag först får känna på dina bröst. Jag har aldrig känt på såna bröst förut.«

I föreställningen »Jag är gud« från 2016 skämtade Marika Carlsson utifrån bibelns texter och att vara homosexuell.

– Jag var 20 år när jag förstod att jag var homosexuell och jag kom ut när jag var 40. Och under de där 20 åren blev stand-upen och maten min partner.

Omdiskuterat beroende

Precis som humorn som alltid har funnits där, har Marika brottats med ångest hela livet.

– Jag tror att jag föddes med en hjärna med ett känsligt belöningssystem. Och med en skör liten själ, och när jag äter så är det lugnande, vilket har utvecklats till ett beroende.

Det finns sedan länge en debatt om hur sockerberoende ska beskrivas, och om det ens finns. Det finns ett motstånd mot att räkna det som en diagnos som alkoholism och spelberoende, till exempel hos Livsmedelsverket.

Samtidigt betonar vissa forskare och behandlare vikten av att sortera in det under matberoende, och därmed erkänna att sockerberoende är något som de drabbade kommer brottas med hela livet.

Idag behöver den som dämpar sin ångest med mat med hög sockerhalt inte känna sig ensam, det finns stöd att få i samtalsgrupper med människor som upplever samma sak. Beroendeterapeuter kan ge stöd, men Marika Carlsson säger att det är något hon och övriga hjälpsökande får betala ur egen ficka.

Affärsidén är ju att du ska misslyckas. Då vill man behålla de här idealen.

»BMI – bakåtsträvande ideal«

Hösten 2022 var det premiär för »Smalast när man dör vinner«. Att hylla den som gått ned i vikt är en del av samhällsnormen, liksom att klaga på sitt utseende.

Var kommer missnöjet med kroppen ifrån? Den där osäkerheten som finns hos de flesta av oss? Marika Carlsson säger att det bland annat finns bolag som tjänar på att så många inte trivs med sina kroppar, till exempel firmor som säljer månadsabonnemang för den som vill gå ned i vikt.

– Affärsidén är ju att du ska misslyckas. Annars kunde du gå en månadslång kurs och sedan klarar du dig själv, och då blir det inte några nya kunder. Då vill man behålla de här idealen.

»Vet ni vad BMI står för«, frågar Marika Carlsson publiken som ser hennes föreställning. »Bakåtsträvande mänskliga ideal!«

Stöd av familjen

Idag är relationerna på plats i Marika Carlssons liv. Hon lever med dem som hon behöver, och som behöver henne. En familj med fru, barn och hund. Marika beskriver en kärleksfull rättframhet som hon säger sig behöva. Börjar det bli för knöligt så säger hennes fru åt henne att åka till stugan.

– Vi har haft det stökigt i familjen på grund av min beroendeproblematik. Men vi har lyxen att ha ett lantställe, säger Marika och fortsätter:

– Om min fru säger »nu får du nog åka till landet« då lyssnar jag lydigt för att vi kommit överens om att det är det bästa. Det är precis vad jag behöver även om jag blir irriterad på henne just där och då. Vi behöver ge varandra det utrymmet.

Upplever två personer

Utöver familjen är Marika delaktig i ett anonymt stödsystem. Det finns grupper för personer med sockerberoende, bland annat hos föreningarna Anonyma matmissbrukare, FAA, och hos Anonyma Överätare, OA Sverige.

– Jag har mitt nätverk och kan ringa och prata med någon där eller med beroendeterapeuten. På landet kan jag gå i skogen, klippa gräset och gå ut med hunden. Och komma hem efter ett par dagar.

– Ibland åker jag när det finns en oro i mig som är på väg att växa, jag kan bara förklara det så – det är så abstrakt men den kan komma från ingenstans.

Hon beskriver det som att hon är två personer. Det ena Marika som är närvarande och grundad, och som Revansch möter för intervju och fotografering. Den andra är en beroendepersonlighet med ett stort inslag av ångest och stissig energi.

En större skörhet nu

Hösten 2023 fortsätter kvällarna med »Smalast när man dör vinner« ända fram till jul. Turnén går bland annat till Lund och Malmö, Kungsbacka och Göteborg, Värnamo och Växjö, Södertälje och Stockholm.

Här jobbar jag med min skam.

Marika Carlsson beskriver att det finns en skillnad med den här föreställningen jämfört med de tidigare, att hon känner av en större skörhet när hon uppträder. Antagligen för att ämnet är något hon brottas med varje dag.

– Här jobbar jag med min skam. Varje kväll när jag går upp på scenen och säger till publiken att »det här är jag«, säger Marika och fortsätter:

– Skratten är så mycket större än tidigare. Och allvaret… jag hör hur folk hulkar i publiken. De totalt bryter samman. Då måste jag hålla ihop och ta oss framåt, och ha med de varma värdegrunderna.


Fakta: Marika Carlsson

Född: 1973.

Familj: Gift med Maria, bonusbarn och hund.

Gör: komiker, föreläsare, författare, programledare.

Utmärkelser i urval: Årets kvinnliga komiker 2006 och 2012, Årets bok 2019 på QX GayGalan för »Såna som du ska inte va här«.

Aktuell: På turné med föreställningen »Smalast när man dör vinner«.

Text Anna Morin Foto Karin Boo