”Kommer jag ångra mig eller inte?”

Therése Lindgren är huvudpersonen i Sveriges Televisions dokumentär ”Slippa bli mamma”. Där resonerar hon kring det personliga valet att inte skaffa barn, och möter för första gången kvinnor som är barnfria och nöjda med det. Revansch pratade med Therése om hur det var före och efter produktionen.

Sveriges Televisions släppte våren 2023 ”Therése Lindgren – Slippa bli mamma”. Den kända influencern berättar där att hennes tankar om att inte skaffa barn fått följarna att reagera ovanligt negativt. En återkommande kommentar var att ”du kommer ångra dig”.

I dokumentären har Therése Lindgren sitt vanliga direkta tilltal när hon möter äldre kvinnor som inte har barn. Lättnaden går att se i hennes ansikte när hon konstaterar att det finns fler som inte vill ha barn, och som är nöjda med sitt val.

Det var en känslig punkt hos mig.

– När jag gick in och började filma var det en känslig punkt hos mig. Jag har varit så himla orolig, kommer jag ångra mig eller inte?

– Jag lever mycket i sociala medier och det är en otrolig baby-boom där. Många av de stora influencerna, som Kinza och Blondinbella, har två-tre barn var.

I dokumentären får vi också se Therése Lindgren i terapi. Där låter terapeuten henne utveckla sina tankar om ett barnfritt liv, och hålla i en bebisdocka under tiden.

Kayo och Tina Törner

Therése Lindgren möter flera kända personer som inte är föräldrar. Bland dem Kayo, Lili Päivärinta och Tina Törner.

– Jag kände ingen som inte skaffat barn. Nu känner jag mig jättetrygg i det beslutet och jag har framför allt ett annat lugn, säger Therése och fortsätter:

– Jag är absolut inte den första att inte skaffa barn, vilket det kändes som. Jag träffade ju en massa härliga kvinnor som inte har skaffat barn.

Fick ny förståelse

Reaktionerna efteråt i de sociala kanalerna har varit positiva. Kommentarerna har skiftat från att spä på Theréses oro till en större förståelse för hennes val.

– Jag har hört från många som är i samma situation, vilket är jätteroligt. Det är yngre men också äldre som räckt ut handen till mig och sagt ”hallå, jag har inga barn och det går bra, var inte orolig”.

Text Anna Morin Foto Eva Edsjö, SVT