Veteranbilar lockade nyfikna till Aspgården

I Umeå huserar RSMH:s lokalförening på Aspgården. I början av sommaren hade man en veteranbilsträff med musik.

Inläst version nedan. Produceras med stöd av MTM:

En av eldsjälarna i RSMH Umeå är Birgitta Sandkvist. Hon sitter i styrelsen och där har man bestämt sig för att ordna en aktivitet i månaden med föreningen. Birgitta är studieansvarig och en av dem som hållit föredrag, bland annat om hur kost påverkar den psykiska hälsan och tillsammans med Bertil Jonsson om RSMH.

– Det är tack vare vårt samarbete med ABF som vi kan göra arrangemangen, säger Birgitta.

Försommarvärme

I Umeå huserar RSMH i Aspgården, en gammal läkarvilla på området Umedalen som varit ett mentalsjukhus. En lördag på försommaren kunde arrangörerna från RSMH pusta ut. Snöhögen i trädgården hade äntligen smält. Det var dessutom sol och försommarvärme. Nu kunde bilar, band och besökare sitta i trädgården och få en fin dag.

– Vi vill locka nya medlemmar och få tillbaka dem som försvann under pandemin. Det är viktigt att folk förstår att de kan vara stödmedlem! Det finns psykisk ohälsa i alla släkter, och var och varannan drabbas någon i livet av ohälsa, säger Birgitta Sandkvist.

Hon och de andra i styrelsen har alltid kommande arrangemang i bakhuvudet och brukar fråga RSMH-medlemmarna vad de gillar. Några har ett bilintresse vilket ledde till idén om en veteranbilsträff.

Mix av folk

I den soliga trädgården samlades RSMH:are tillsammans med personer som aldrig besökt Aspgården, bland dem bilentusiaster och medlemmarna i bandet som spelade ute på gräset.

– Många sa att det uppskattade dagen. Det rullade in en del bilar. Flera var imponerade av våra låga priser, kaffe kostar fem kronor.

Det finns en förening för veteranbilar i Umeå. Birgitta pratade med sin mans jobbarkompis som är aktiv där, och de bokade träffen på Aspgården. Hon och maken har nyss flyttat in på ett seniorboende och där hittade hon bandet Mickes combo.

Raggarmacka

Ett dragplåster var raggarmackan. Vad är det? En vanlig limpskiva, smör, stekt falukorv och ägg. Senap, ketchup och bostongurka efter smak.

På Aspgården kommer man fortsätta med föreläsningar, musikquiz, poesikvällar, konserter och allsång. Och det kan bli en bilträff med åktur framöver, lovar Birgitta Sandkvist.

Text Anna Morin Foto Birgitta Sandkvist