Popup-förening bjuder in till gemenskap i sommar

I sommar kommer RSMH att ha en tillfällig förening tillsammans med Stockholms stad och Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning. Popup-föreningen kommer att vara belägen i Kompassen, en träfflokal i kommunal regi, som riktar sig till personer med psykisk funktionsnedsättning.

Det var en verksamhetsutvecklare och två enhetschefer från Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning som tog kontakt med RSMH Utbildning för att påbörja ett gemensamt arbete med brukarinflytande.

– De var verkligen intresserade av att göra någonting tillsammans med oss och föreslog verksamhet under de här två veckorna då många är på semester och Kompassen annars vore stängd, säger Beatrice Ikonen, vd för RSMH Utbildning.

Det är den 15 – 26 juli 2024 som popup-föreningen kommer finnas på träfflokalen Kompassen.

Brukarna ska få en chans att hitta nya sociala sammanhang.

Jonna Millroth är projektledare och biträdande enhetschef på Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning:

– Vi på stadsdelsförvaltningen vill arbeta förebyggande mot ensamhet och utsatthet. Brukarna ska få en chans att hitta nya sociala sammanhang och göra lustfyllda saker. Vi startar samverkan med aktörer från civilsamhället, som RSMH, som ofta har olika aktiviteter att erbjuda våra medborgare.

Vill starta fler lokalföreningar

Beatrice Ikonen från RSMH menar att det här är ett utmärkt tillfälle för brukarrörelsen att få mer inflytande. Stödet från stadsdelsförvaltningen ökar också chanserna till att kunna starta en permanent förening.

Beatrice Ikonen.

– Den här pop-upen är bara en början. Det blir ett bra sätt att möta och lära känna målgruppen som den är. Sedan går det att göra mycket mer med utåtriktade aktiviteter för att nå intresserade, som till exempel soppkök i centrum, säger Beatrice Ikonen.

En bra relation med stadsdelsförvaltningen, kontinuitet och förankring via förbundet först tror Beatrice Ikonen är receptet för att starta och bibehålla en stabil RSMH-förening:

– Stödet till en ny förening blir större med engagerade kommunanställda och förbundet. Föreningen får lokalt föreningsstöd, kan söka medel och vara med för att påverka brukarinflytandet i sin stadsdel. Förhoppningen är att vi ska göra det här med fler kommuner.

Tio personer per dag är målet

Jonna Millroth.

Både Jonna Millroth och Beatrice Ikonen hoppas på ett långsiktigt samarbete efter popup-projektet.

– Målet i Vällingby är att vi får tio personer på besök per dag. Att vi jobbar tillsammans och att vi utbildar i föreningsdemokrati och styrelsearbete, säger Beatrice Ikonen.

– Nu när vi krokat arm med civilsamhället hoppas jag att de här två veckorna blir en bra början på ett långsiktigt samarbete med RSMH, säger Jonna Millroth på stadsdelsförvaltningen, och tillägger:
– Dörrarna på Kompassen står öppna och alla är såklart välkomna!

 

Fakta

RSMH Pop-up vällingby

  • Öppet vardagar vecka 29 och 30, den 15 – 26 juli 2024.
  • Kompassen, Kirunagatan 10, Vällingby.
  • Det är öppet för alla och ingen anmälan krävs.
  • Schema, tider och aktiviteter beslutas inom kort.
  • RSMH står för Riksförbundet för Social och Mental Hälsa.
  • Kontaktperson: beatrice.ikonen@rsmh.se

Text Anna Broström Foto Stockholms stad