Vegoträffar ger ny näring

Mat från växtriket blir allt mer efterfrågad, dels med tanke på klimatet men också för den näring kosten kan ge. Revanschs redaktör gick på vegansk matlagningsdag med RSMH Söder om Söder.

Det är en solig lördagseftermiddag. På lokalavdelningen rsmh Söder om Söder droppar människor in och sätter sig i soffan. Sara Holm och Eva Andersson håller i dagens aktivitet. Nu diskuterar de efterrätten med Maria Fornstedt i köket.

Vegansk matlagning

Vi är tretton personer som anmält oss till vegansk matlagning. Först hälsar vi på varandra och läser recepten. Grönkålssoppa och bönbiffar. Sara inleder med att vi får dela upp oss i grupper och kollar vilka som vill laga de olika maträtterna. Hon betonar att vi gör det här tillsammans:

– Det är helt okej att ändra i recepten, och vi får ta det som finns. Hittar du inte en ingrediens är det bara att fråga mig, säger Sara Holm.

Det löser vi, ropar Sara.

Alla börjar snabbt hjälpas åt att göra olika stationer till förrätt, varmrätt och sallad. Det kommer förslag på olika topping till soppan. Mariam Amirian går och handlar ris, flera personer vill ha det till biffarna.

– Det löser vi, ropar Sara Holm med jämna mellanrum.

Köket är smalt och litet men välutrustat. Bänken är av den äldre standarden och lägre än dagens moderna. Ljud från arbetet sprider sig, knivar som hackar mot skärbrädor, rasp från rivjärn. Eva Undsjö testar att gaffla bönorna i en bunke och det går bra. Det blir en fin bönsmet. Solen värmer i köket.

Okej att inte må så bra

– Hej! Jag skulle vara med idag men kom sent.

Ytterligare en matlagare kommer in i lokalen, hon mår inte så bra idag men sätter sig med oss. När det är dags vill hon gärna vara med att forma biffarna.

Efter flera timmars stökande har vi pressat den gamla spisen och ugnen till sitt yttersta. Doft av vitlök och os av olja ligger i luften. Vi äter tillsammans.

Ensamhet är en bov

– Ensamhet är en stor bov tror jag, att det inte smakar så gott när man är ensam, säger Sara Holm.

Enligt Världsnaturfonden vore det bra om hela befolkningen ställde om till mer vegetabilier i kosten, både för miljön och hälsan. På sin hemsida skriver WWF: »I Sverige lever vi idag som om vi hade fyra jordklot och maten vi äter är en betydande orsak till det.«

Vegetarisk kost bör innehålla baljväxter som bönor, enligt Livsmedelsverket, då de innehåller mycket näring och andra nyttiga ämnen.

Text Anna Morin Foto Revansch

Relaterade artiklar