Allt förändrades med ny kost

I tre och ett halvt år har Jonas Åsberg i Tidaholm varit fri från svår ångest och djupa depressioner. Vändningen skedde när han uteslöt gluten ur kosten. Men han är försiktig med att råda någon annan att prova.

För Jonas Åsberg blev det en »chansning, ett ynkligt hopp om att spela ut det sista kortet och vinna stort« när han bestämde sig för att prova med glutenfri kost. Då hade han provat alla tänkbara behandlingar, både inom den traditionella och alternativa vården.

Ångest från unga år

I sin bok Mörkåren (Ariton förlag) berättar Jonas Åsberg om ett helt liv med depressioner och ångest. Han är 56 år idag och arbetar som utbildningsledare och sjuksköterska i ambulanssjukvården. Han minns de mörka perioderna och ångestkänslorna redan från att han var riktigt liten, men det var först när han började närma sig 40-årsåldern som han sökte hjälp i vården. Då hade han så kraftig ångest att han för första gången inte klarade att gå till jobbet.

Det enda som hade effekt var att dricka ordentligt med starksprit.

Han började nysta i sitt tillstånd, fick diagnosen depression och började äta antidepressiva läkemedel. Det hjälpte honom någorlunda under sju, åtta års tid men sedan började det gå nedåt igen.

– Jag hade så kraftig ångest att jag fick benzo utskrivet men det hjälpte inte heller, trots att jag mångdubblade dosen. Det enda som hade effekt var att dricka ordentligt med starksprit, men det förstod jag ju att det inte är hållbart på längre sikt, säger Jonas Åsberg.

Slutade med gluten

Till slut var det nog bara »ECT, knark och prygel kvar« som han inte hade provat, skriver Jonas Åsberg i boken. När han läste om ångest och depression dök det ibland upp referenser till forskning om sambanden mellan glutenintolerans och depression. Under en resa till Sicilien bestämde han sig: »Nu slutar jag äta gluten«.

Depressionen har inte återvänt

Det tog exakt en vecka, berättar han, tills han en morgon kände att något var annorlunda och han insåg: ångesten var borta. »Jag hade ångest igår men jag har det inte idag«, tänkte han. Det var som att han börjat se färger och kontraster igen. Och trots att han inte tidigare tänkt på att han haft dålig mage så märkte han nu att den blivit betydligt bättre.

Efter snart fyra år har depressionerna eller den svåra ångesten inte återvänt. Jonas upplever det som att han idag har mer av vanliga humörsvängningar; det finns dagar då det mesta är grått men det går över.

Text Elin Engström Foto Jonas Åsberg