Ett hus fyllt av liv och rörelse i Uppsala

Efter att smittan av covid-19 minskat kraftigt togs också restriktioner bort, vilket är något som påverkar hela föreningslivet. Runt om i landet drar RSMH-föreningar igång fler aktiviteter igen. Det gäller även på Valegården hos RSMH Uppsala Verkstan.

Runt Uppsalas resecentrum ligger mest höga moderna hus med blänkande fasader. Men på Alsikegatan sticker ett par gamla gårdar ut, med röda längor i trä och vita stenhus. Valegården har ett blått staket och på anslagstavlan står det RSMH Verkstan.

Det rör sig i huset

Inne på gården står ett stort träd mellan flera kåkar. I huvudbyggnaden håller RSMH Verkstan till. Det luktar av en nyss utbrunnen brasa i rummet på nedervåningen. Det hörs tramp från personer som går på trägolven i huset. Trappan upp till kontoret och den ljusa ateljén knarrar. Allt eftersom pandemin släpper greppet om samhället har det börjat röra sig i huset.

Klockan 15 drar musik igång på full volym i ateljén. Roger Mattsson som ansvarar för passet varje tisdag berättar att ”allt sker på intuition” under dansen. När Revansch är på besök är det folkmusik, veckan innan var det hårdrock i högtalarna.

Ateljé med dans

Föreningen har cirka 160 medlemmar och en aktiv kärna. Ateljén där dansen pågår hyrs ut till olika föreningar och konstnärer. Ibland leder det till att RSMH-föreningen får fler medlemmar. Det finns en anställd som håller ordning på bokningar och aktiviteter, Kristina Bjelvenmark Wahlström, som visar runt i lokalerna.

I ett rum finns runda bord där man kan ha kamratstödjande samtal. I bottenvåningen finns ett kök som renoveras.

En oas i Uppsala

RSMH Verkstans aktiviteter utgår från huset, och på sin Facebooksida beskriver man sin verksamhet så här: ”Föreningen Verkstan RSMH är en oas i Uppsala, nära Resecentrum. Här kan människor umgås, diskutera och slappna av i en lugn och öppen miljö. Verkstan ordnar studiecirklar, hyr ut stora caféet och ateljén, och har café för medlemmar.”

Det är medlemmar som är tillfälligt anställda för köksrenoveringen. En medlem kommer också att vara anställd som både kock och vaktmästare. När köket är klart är det tänkt att serveringen ska vara öppen måndag till fredag.

Odlingar och trädgårdsscen

Bakom det stora stenhuset finns det odlingar. Det står en nybyggd scen ute i trädgården, och det finns gott om hantverkskänsla med drejskivor, påbörjade snickeriprojekt och ett par små verkstäder som hyr in sig i den röda längan. I trädgården växer mangold, rabarber och squash. Det vaggar orange-gula blommor på jordärtskockorna. Gården är gammal men full av liv.

Artikeln publicerades för första gången i Revansch nummer 4/2021. 

Text Anna Morin Foto Anna Morin

Relaterade artiklar