RSMH flyttade in och räddade husen

Här följer historien om Valegården, en bygdegård i centrala Uppsala som drivs av lokalföreningen RSMH Verkstan.

Där Valegården i Uppsala ligger idag slutade staden i slutet av 1800-talet. Vid Alsikegatan och den tidigare Odensalagatan började landsbygden med fält och landsvägar.

SJ-personal

Valegården byggdes av SJ för sin personal, ett stenkast från spåren. Det var ett trevåningshus med bostäder tillsammans med en rad uthus som hade olika funktioner. Bykstuga, svinstia, torrtoaletter, vedbod och jordkällare.

1925 byggdes ett gårdshus i två våningar. Husen har en stil som var typisk för sekelskiftet mellan 1800- och 1900-tal. Efter att SJ-arbetarna flyttat ut så stod bostadshusen och förföll.

Köpte Valegården

1972 bildades föreningen Release i Uppsala, en förening som är ursprunget till dagens RSMH Uppsala Verkstan. Man hade en mängd samarbeten i sin första lokal som låg där Uppsala stadsbibliotek finns idag. Bygget av biblioteket gjorde att man fick lämna den lokalen som kommunen hyrt åt föreningen. År 1985 kunde föreningen köpa Valegården som var klassad som rivningsfastighet. Ett stort renoveringsarbete genomfördes.

Föreningar och arbetslag

Många bidrog; riksorganisationerna RSMH och RFHL, ideella krafter, internationella arbetslag och personer som hade offentligt skyddat arbete, så kallade OSA-lag. Genom föreningens köp och renovering räddades husen på Alsikegatan 6, och de står kvar än idag. 1998 gick man med i Bygdegårdarnas riksförbund och Valegården räknas nu som bygdegård.

Valegården är en av få bevarade arbetarbostäder i sekelskiftesstil i Uppsala.

Källa: RSMH Verkstan

Artikeln publicerades för första gången i Revansch nummer 4/2021. 

Text Anna Morin Foto Anna Morin