Anthony Yigit: ”Samhället är ätstört”

Det syntes inte utanpå, och var inget han själv hade insett ännu. Proffsboxaren Anthony Yigit utvecklade en ätstörning parallellt med framgångarna inom boxning. Idag vill han uppmuntra alla inom idrotten att prata om psykisk hälsa kopplat till fysisk styrka.

Det är strax efter nyår 2021 och inuti Anthony Yigit pågår det en strid. Han har lovat sig själv att inte kräkas mer. Nu har han svalt mat, godis och glass och vassa tankar av självförakt forsar genom hjärnan. Han vill bara få upp maten, men också bli frisk från sin ätstörning. Det var ju nyårslöftet.

Proffsboxaren Anthony Yigit närmar sig trettio år när han inser att hans förhållande till mat, och den starka ångest som kommer med bulimiskt beteende, är ett riktigt problem. Att det han utsätter sin kropp och sitt psyke för inför och efter en boxningsmatch är skadligt.

Kreativa intressen

De tidiga åren bodde Anthony Yigit i Sverige och Turkiet, och som tolvåring flyttade han till pappa i Jordbro söder om Stockholm. Han hade mest kreativa intressen som att rita, måla och spela teater, men ville ändå börja med något som räknades som grabbigt. Anthony hittade hem i en boxningsklubb.

– Jag kände att ”det här är jag ämnad att göra”. Och jag ville bli bäst!

OS i London

Det gick vägen. Han kvalade som tjugoåring in till OS i London 2011 som den yngsta i svenska boxningslandslaget. Sedan signar Anthony Yigit med en boxningspromotor i Tyskland, vilket betyder att han flyttar dit och förbereder sig för kommande matcher i klassen superlättvikt. Därmed lämnar han Jordbro, som räknas som ett utsatt område.

 Jag såg utanförskapet och ville bort från det.

– Jag kom till Jordbro, såg utanförskapet och ville bort från det. När jag för första gången vaknade i min säng i Tyskland – viken häftig känsla det var! ”Det här har jag gjort”.

Slitsamt för kroppen

Proffsboxning är en viktstyrd idrott. Inför en tävling sker invägningen, där boxaren vill väga så lite som möjligt. Sedan är det drygt ett dygn till matchen där man istället vill vara så tung som möjligt.

Metoderna för att förlora och öka vikten är slitsamma för kroppen. Anthony Yigit har fått kommentarer sedan tidiga tonår om sin vikt av aningslösa boxningstränare. Det fick honom att må dåligt och vara konstant missnöjd med sig själv.

Rädd att bli dömd

Insikten om sin egen ätstörning fick Anthony tack vare samtal med en nära vän. Man kan säga att han erkände det för sig själv och världen i samma veva – när han spontant beslöt sig för att berätta för Expressen under en intervju att han kämpade med att övervinna sin bulimi.

När storyn kom ut så blev han först rädd.

– Jag var rädd att folk skulle döma mig, speciellt i boxningskretsar. Jag var också rädd att folk skulle behandla mig annorlunda och lägga huvudet på sned. Men det hände inte, säger Anthony och fortsätter:

– På klubben kom folk fram till mig och sa att de hade samma problem, andra skrev till mig. Jag blev förvånad att det var så många!

”Prata om det”

Genom att vara envis och uthållig blev Anthony proffsboxare. Samma envishet kom till nytta när han skapade en bättre relation till kost. Att härda ut och behålla maten trots ångest, och att succesivt märka att ångesten klingade av allt snabbare.

Under tillfrisknandet var räddningen att prata och prata med sin närmaste, något som är viktigt än idag. Det är hans bästa tips till den som vet, eller anar, att man har en ätstörning.

Det var det som funkade för mig.

– Prata om det. När jag hörde det där ”prata om det” så reagerade jag med att ”det där är det svenskaste man kan säga!”. Men det var det som funkade för mig. När man pratar om det skiljer man på sig själv och ätstörningen, säger Anthony Yigit och fortsätter:

– Det var något jag upptäckte; jag är inte min ätstörning. Ju mer jag pratade om den desto mer kunde jag distansera mig. Han har också medverkat i SVT:s dokumentär Ätstört och berättat om sin situation, och föreläser om det han anser är ett samhällsproblem.

– Vi lever i ett ätstört samhälle. Det finns dåliga kroppsideal där man sätter värde utifrån vikt, är man smal anses man se bra ut. Jag tycker att vi alla lever med en osund relation till kost och utseende, säger Anthony Yigit.

När det gäller boxningen så ställer han hoppet till att informerade utövare och tränare kan förbättra dagsläget. Att alla som idrottar måste lära sig mer om hur kost och träning kan samspela.

Resan fortsätter

Den personliga resan som började för två år sedan är inte slut, men idag säger Anthony Yigit att även om han vet att ätstörningen finns där i historien så är det inget han tar med sig in i framtiden, utan något han rör sig längre och längre bort ifrån.


Fakta: Anthony ”Can You Dig It” Yigit

Född: 1991

Familj: Flickvän, föräldrar och fem syskon.

Karriär i urval: Medverkade i OS 2012, proffs sedan 2013, EM-guld 2017, boxats mot Rolando Romero & Ivan Baranchyk.

Aktuell: Medverkar i dokumentärserien ”Ätstört” på SVT Play. Vann den första säsongen av Elistyrkans hemlighet på TV4.


 

Text Anna Morin Foto Nicklas Thegerström