Bokmyller om psykisk och social hälsa

Revansch har samlat exempel på romaner, uppväxtskildringar och poesi där människor berättar om sina erfarenheter i livet. Vissa skrivna av etablerade författare och andra av amatörer – i slutändan är det läsaren som avgör vad som är viktigt och intressant. Här kommer ett myller av boktips.

Inläst version nedan. Produceras med stöd av MTM:

Årets böcker och nyss utgivet

 

Jag duger!

Maria Morris Nilsson
(Lava 2023)

En bok om arbete och psykisk ohälsa. Författaren jobbar bland annat som peer support och tar upp hur det kan vara att leva med flera diagnoser och samtidigt ha ett arbete. Finns som ljudbok på Storytel.

 

 

 

 

 

Förluster i välfärden

Elin Engström och Anna Fredriksson
(Verbal förlag 2023)

Boken innehåller flera hårresande reportage om hur bolag tjänar på välfärden, samtidigt som personal sliter ont och elever, äldre och personer med funktionsnedsättning betalar dyrt. Det kan handla om priset på en hörapparat eller att drabbas av vårdskador när omsorgen bantats ned till ett minimum. Boken är välskriven och en riktig bladvändare. För den med tankar om välfärdens villkor och framtid är det ett utmärkt underlag för en studiecirkel, med texter som är väl värda att diskutera med andra intresserade.

Elin Engström och Anna Fredriksson är journalister med lång erfarenhet av sociala frågor och medverkar ibland i Revansch.

 

Mentalaren ändrar sig

Jonny Käll
(Tibblin & partner 2022)

Om en skrivande man och hans förhållande till psykiatri, kärlek och sex. Boken är en fortsättning på »Mentalaren« som gavs ut 2002. Det första kapitlet ur boken går att läsa i nättidningen Vox vigor.

Läs första kapitlet här

När bror dör

Emilia Aalto
(Wahlström & Widstrand 2023)

Att läsa Emilia Aaltos debutbok »När bror dör« går fort, texten är skriven med ett väldigt driv i brutna rader och kärnfulla meningar. Det är en berättelse om författarens tio år äldre bror. Den börjar i barndomen med uppväxttrauma följt av psykisk sjukdom, alkohol- och drogberoende följt av en bruten kropp och ett skört psyke.

Boken är också ett dokument över en tid där omvårdnads-Sverige stramats åt till en styvmoderlig stränghet där ingen aktör vill ta ansvar för individens väl och ve.

Perspektivet är systerns, hon som klarade sig men känner stort ansvar och medlidande för sin mindre lyckligt lottade bror. Hon är en av de få i samhället som ser honom som en hel människa, som den han verkligen var.

Som nyanserna på min favorittavla

Ann-Helén Andersson
(Ekström & Garay 2022)

Poesi om att leva med psykos, cancerdiagnos och i ett misshandelsförhållande.

Läs intervjun med författaren i Revansch

I intervjun ger Ann-Helén Andersson  också tips till dig som skriver och vill bli publicerad.

Tvivel: En blick på svensk psykiatri

Julia Pivén
(Konststycke förlag i samarbete med Pivén Publishing 2023)

Boken består av utdrag ur patientjournaler och bredvid dem ett återberättande om vad som verkligen hände. »Det var först när jag öppnade och började läsa i mina journaler som jag började förstå varför jag jämt fick så dåligt bemötande oavsett vart jag sökte.« Läs mer om författaren i porträttet i Revansch nummer 4/2023.

Upp och ner. En överlevnadshandbok för bipolär sjukdom

Henrik Wahlström
(Bonnier Fakta 2023)

Skriven tillsammans med psykiatriker Katrin Skogberg Wirén. Boken vänder sig till den med bipolär sjukdom med fakta och konkreta råd.

Författaren har ett populärt konto på Instagram och kommenterar bland annat samtiden med legofigurer.

 


Lite äldre böcker

Motståndets barn: dokument från en by

Maria Mellberg
(Books on Demand 2012)

En bygdekrönika eller en kollektivroman om en trakt i 1960-talets Sverige. Författaren har också gett ut poesiboken »Mental diktatur«.

Jag vet inte var psykoser kommer ifrån

Pebbles Karlsson
(Ordberoende förlag 2012)

En reflekterande självbiografi om författarens liv. Boken är intressant för alla som vill veta mer om psykoser oavsett diagnos. I samband med lanseringen gjordes en filmtrailer på Youtube:

 

BOKMYLLER

hAR DU FLER BOKTIPS?

Text Revansch Foto Revansch