Nylansering av brukarnas sajt Vox vigor

Med musik, film och en politikerpanel invigdes den nya versionen av Vox vigor. Webbtidningen är en del av ett utbildningsprojekt där personer med erfarenhet av psykisk ohälsa lär sig skriva och fotografera.

I april var det invigning för en ny version av Vox vigor, med ambition att vara en rikstäckande tidningen på webben. Tidningen har sitt ursprung i Uppsala och där samlades redaktionen och andra nyfikna den 12 april. Projektledare Monica Atterberg från Vox vigor och verksamhetschef Henrik Ivansson från Studiefrämjandet berättade om nättidningens utveckling.

Panel på plats

Deltagare och skribenter från Vox vigor medverkade med sina berättelser på film. I ett filmat panelsamtal vittnade Mona Granquist från Ångestförbundet och Patrik Malmquist från Hjärnkoll om trassel som personer med psykisk ohälsa har i kontakten med Försäkringskassan. Riksdagsledamöterna Mats Berglund (MP) och Julia Kronlid (SD) gav sin syn på saken. Inga löften gavs men politikerna kunde se nyttan med att personer med sjukersättning ges möjlighet att vara ideellt aktiva fler än dagens kvot.

Utbildningar i skrivande och foto

Vox vigor riks har workshop och kurser i skrivande och foto för nyfikna. Projektet drivs av Studiefrämjandet Uppsala Västmanland i samarbete med Arvsfonden, RSMH samt Hjärnkoll och NSPH Västerbotten.

 

Text Anna Morin Foto Skärmdump Vox vigor