I konstateljén kan man vila i flowet

På Sahlgrenska i Göteborg finns en konstateljé där patienter i psykiatrins heldygnsvård är fria att skapa. Trots nedläggningshot och sparkrav kunde ateljén bli permanent verksamhet 2018 efter att patienter, personal och anhöriga sagt sitt. Upphovsperson till fristaden är konstnären och skötaren Stefan Karlsson.

Orden ”självkritik undanbedes” är det första som möter besökaren i ateljén på Sahlgrenska Psykiatri Affektiva i Göteborg. Uppmaningen är målad med stora bokstäver över väggen i ett rum på källarplan. Rummet är något så ovanligt för sjukhusmiljön som en konstateljé. Här har konstnären Stefan Karlsson byggt upp en verksamhet där patienter i psykiatrin erbjuds en stunds skapande under sin heldygnsvistelse.

Konstnär och mentalskötare

Stefan Karlsson har kombinerat en hel livstids erfarenhet av konstnärskap med jobbet som mentalskötare. Redan för fyrtio år sedan jobbade han som skötare på det gigantiska, och numera nedlagda, mentalsjukhuset Lillhagen i Göteborg.

– Medicinerna var sämre på den tiden, men de satsade på kultur. Det var faktiskt som ett slags kulturhus med jättestora ateljéer för textil och keramik. Man spelade gitarr och så vidare. Det var full fart där inne, säger Stefan Karlsson.

Det var en enkel tid att överleva som konstnär.

De kreativa verkstäderna på mentalsjukhuset ledde till att Lillhagenmålarna bildades med deltagare som alla varit inlagda. Flera av dem blev sedan etablerade konstnärer. Även de anställda var kreativa personer.

– Vi som jobbade där var konstnärer och artister. Det var ett väldigt bra extrajobb, man kunde ta nattjobb till exempel. Hade man inget jobb gick man till Arbetsförmedlingen och så fick man jobba på Lillhagen, säger Stefan Karlsson och fortsätter:

– Det var en enkel tid att överleva som konstnär.

Kända blev också de kulvertmålningar under Lillhagens mentalsjukhus som skapades av patienterna. Även på dagens Sahlgrenska har patienter från konstateljén smyckat en kulvert.

Patienterna tittade mest på teve

Stefan Karlsson jobbade sedan på affektiva avdelningen på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Där var patienterna mest hänvisade till att titta på teve för att få tiden att gå. Det gav honom en idé om att skapa något som liknade Lillhagens kreativa verkstäder. Det blev nej från sjukhusledningen på grund av knappa ekonomiska resurser, men han gav sig inte.

Stefan gick ihop med en av sina chefer och sökte pengar från Kulturnämnden i Västra Götaland för att finansiera ett pilotprojekt. Biståndet beviljades och arbetet med ateljén satte igång.

Kreativ skrivande

Under ett års tid byggdes ateljén upp. Det hölls bland annat workshoppar i kreativt skrivande med en hel rad kända författare som ledare. Samtidigt bedrev man också forskning på pilotprojektet, vilket skulle visa sig väldigt bra för att kunna bevisa nödvändigheten av projektet i framtiden.

Efter att projektet och pengarna från Kulturnämnden tagit slut var ateljén stängningshotad. Forskningsresultaten visade samtidigt att patienterna mådde bättre av skapandet.

Ateljén blev kvar efter protester

När ledningen på psykiatri affektiva inte kunde driva verksamheten vidare blev reaktionerna starka.

– Patienter och anhöriga protesterade tillsammans med personal, läkare, alla liksom, och gick ut med ett upprop på säkert tusen namn till Sahlgrenskas ledning. Då fick de trolla fram pengar, säger Stefan Karlsson.

Konstateljén blev kvar som en fast verksamhet från och med år 2018. Flera före detta patienter har sökt sig till konstnärliga utbildningar efter utskrivningen.

Går en runda på avdelningarna

När konstateljén ska öppna för dagen går Stefan Karlsson en runda och berättar att de tänker starta och försöker få folk att hänga med ner i ateljén. Meningen är att det ska vara kul och kreativt att vara där.

Stefan säger att en del patienter med depression kan måla intensivt och komma in i ett flow.

– Då har man möjlighet att glömma tid och rum och kan vila lite i flowet.

Många känner otrygghet efter vårdtiden

På mentalsjukhusens tid var patienterna inlagda i tio år, och även om det var tragiskt så var det ändå en slags trygghet för patienterna, anser Stefan Karlsson. Det är stor skillnad mot idag. Nu skrivs patienter ut efter kanske tio dagar eller två veckor på slutenavdelning. Många känner sig inte färdigbehandlade. Stefan märker att det skapar otrygghet, och därför jobbar han för att starta en ateljé till utanför sjukhusets väggar.

Nästa stora grej blir en utomhusutställning med bilder som skapats i konstateljén. Den heter ”Att bli synlig” och visas på stora skärmar längs Avenyn i centrala Göteborg.


Fakta: Att bli synlig

En konstutställning med tema psykisk ohälsa och kreativt skapande, kurerad av Stefan Karlsson och Inez Edström Thoresson. Visas från oktober 2022 till januari 2023. Ingår som en av tre utställningar i Göteborgs stads 400-årsjubileum med fokus på hälsa. Övriga är »Snabb. Stark. Årsrik.« och »Vi som arbetar med våra kroppar«.


Artikeln är tidigare publicerad i Revansch nummer 3/2022.

Text Redaktionen Foto Revansch