”Brist på jämställdhet ger utbrända kvinnor”

Sjukskrivningarna för utmattningssyndrom har under de senaste tio åren ökat lavinartat och det är framför allt kvinnor som drabbas. Varför blir vi sjuka och vad behöver vi för att läka? Det undersöker hjärn- och minnesforskaren Hedvig Söderlund i sin nya bok.

Utmattningssyndrom är inte bara ett individuellt problem utan kanske främst ett samhällsproblem. Det slår Hedvig Söderlund fast i boken Den utbrända hjärnforskaren (Bonnier Fakta), där hon via egna erfarenheter berättar om hur denna diagnos påverkar oss fysiskt och psykiskt. Utbrändhet kan ha många orsaker, säger hon.

– Men jag tror det är viktigt att ta sig en titt på de strukturella faktorerna. Det görs inte så ofta.

Kvinnor får diplomet men inte pengarna

Av de drabbade är hela 80 procent kvinnor och det beror bland annat på kvinnors dubbelarbete – på jobbet och hemma. Kompetenta kvinnor får inte samma uppskattning för sitt arbete som män, konstaterar Hedvig Söderlund, och dessutom får de lägre lön än sina manliga kollegor.

– Vi får diplomet men inte pengarna. Det är utmattande och tärande. Man blir frustrerad när man ser manliga, medelmåttiga kollegor fara förbi en i karriären.

Många kvinnor vänder det inåt och börjar ifrågasätta sig själva.

– Samhället behöver bli mer jämställt, om vi ska komma till rätta med det här.

Högpresterande personer blir utmattade

Många gånger är det högpresterande, driftiga och ansvarstagande personer med stor kapacitet och stresstålighet som blir utmattade.

– Det finns en bild av att man som utbränd är lite slö och känner efter lite för mycket. Därför tror jag den här diagnosen ofta är förknippad med skam.

Intensiva perioder utan utrymme för återhämtning kan bädda för utmattning.

– Om vi är utsatta för en extrem stress konstant under mer än ett halvår, då är det risk för att man drabbas. Sömnen, som är central för återhämtningen, påverkas ofta negativt när vi är stressade – vilket bryter ner oss både fysiskt och psykiskt.

– Går det inte att somna så tycker jag att man kan prova någon typ av sömntabletter. Själv tog jag antihistaminer en period.

Att prioritera sig själv ibland handlar inte om egoism utan om överlevnad.

Att befinna oss i situationer som vi har svårt att förändra ökar också stressnivån. Det vi faktiskt kan påverka är att börja värna mer om oss själva.

– Många som drabbas av utmattning månar hela tiden om andra, men de sätter sig själva åt sidan. Att prioritera sig själv ibland handlar inte om egoism utan om överlevnad.

Uppmuntrar kvinnor att säga nej

Ett sätt att minska stress är att reducera antalet arbetsuppgifter. Hedvig Söderlund uppmuntrar kvinnor att säga nej oftare. Till exempel till bisysslor som inte tillhör ens anställning.

I boken skriver hon om hur hjärnan förändras av utmattningssyndrom, men betonar också att den har förmåga att läka, främst genom sömn – men också genom mindfulness, att vi är kreativa, är i naturen, är fysiskt aktiva – utan att vi pressar oss …

– Man ska ägna sig åt något som får en själv att må bra och bli glad, säger Hedvig Söderlund och fortsätter:

– Det är också viktigt att inse att det tar tid att bli frisk. Ju snabbare man kan komma till ro med att man är sjuk, desto snabbare kan man sätta igång att läka.

Text Birgitta Haglund Foto Caroline Andersson Renaud