Fyra författare som inspirerat Ann-Helén Andersson

Tove Jansson (se bilden) är en av de fyra författare som poeten och RSMH-medlemmen Ann-Helén Andersson säger ha betytt mycket för henne.

Kristina Lugn

»Hon är en litterär förebild för mig. Hon bjuder in vanliga människor. Första året i gymnasiet gav vår lärare oss i uppgift att analysera en dikt av Kristina Lugn och jag blev helt tagen av den. Jag gick till biblioteket och lånade alla böcker jag kunde hitta av henne, och det är en fascination som funnits kvar.«

Kristian Lundberg

»Jag tycker hans författarskap är fantastiskt. Han skrev efterordet till min bok. Jag skrev ett brev och han svarade, vi hade sporadisk kontakt och han fick läsa boken som sedan kom ut. Jag fick en bekräftelse av en person som kan skrivande, det kändes jättebra.«

Ur efterord av Kristian Lundberg till Som nyanserna på min favorittavla: »Det finns en känsla som bara kan uppstå när man nås av ett autentiskt tonfall. En egen röst. Ann-Helén Andersson har ett sådant tilltal. Det är en djupt mänsklig erfarenhet som blir klädd i språk och form. Som nyanserna på min favorittavla inrättar sig med en självklarhet i en central- lyrisk tradition, där det skrivande jaget öppnar dörr efter dörr ut mot läsaren.«

Tove Jansson

»Hon skriver också för vuxna och har gjort mer än Muminböckerna. Det är inte heller bara barn som har utbyte av böcker som Pappan och havet.«

Salman Rushdie

»Jag söker mig just nu till sagor av alla de slag. Rushdie är en skicklig sago- berättare, och lyckas hålla många bollar i luften samtidigt i sina böcker. Min favorit är hans genombrotts- roman ›Midnattsbarnen‹, som är en färgsprakande skildring av Indien före och efter självständigheten 1947. ›Harun och sagornas hav‹ är också en läsvärd saga för alla åldrar.«

Text Anna Morin Foto Wikimedia Commons